In 2002 kwam de huidige ZK 4 Albatros naar Zoutkamp. Na een lange, zware geschiedenis komt het schip in dankbare en liefdevolle handen. Het schip is weer thuis, in Zoutkamp om te laten zien hoe het eens was.

De ZK 4 vaart jaarlijks meerdere Beurtvaarten Zoutkamp – Groningen v.v. Er worden snerttochten en zeehondentochten georganiseerd, waarbij tot Engelsmanplaat de Waddenzee op wordt gevaren. Ook zijn er met enige regelmaat tochtjes met of zonder bezoekjes aan diverse bezienswaardigheden in de buurt. Verder worden er diverse evenementen bezocht in binnen en buitenland. De visserijdagen in Harlingen, dag van de garnaal op Lauwersoog, uiteraard de Pinksterfeesten in Zoutkamp, de havenfestivals in Delfzijk, activiteiten in de stad Groningen, de Eemshaven, het Schifferstreffen in Leer (Dld) en in 2012 een vijf daags bezoek aan Greetsiel.

Geschiedenis

Het museumschip ZK 4 Albatros is in 1921 gebouwd als beurtschip. Het werd door de gebroeders Schroor uit Beetsterzwaag gedoopt als “de Vooruitgang”, een naam die het tot 1946 droeg.
Net als veel beurtschepen werd ook De Vooruitgang overbodig door de opmars van het vrachtvervoer over de weg. Het schip werd verkocht en zo kwam het in 1950 in handen van de Zoutkamper visser Georgius Brian, die het ombouwde tot vissersschip. Met registratienummer ZK 4 op de boeg viste hij ermee tot de afsluiting van de Lauwerzee in 1969. Hierna is het schip verkocht en omgenummerd tot DZ 5 (Delfzijl). Het schip is nog kort omgenummerd geweest naar TX 24 maar dat heeft nooit op de boeg gestaan en er is nooit mee gevist.

In 2003 is het schip in bruikleen gegeven aan het Visserijmuseum Zoutkamp met als doel een uniek stuk Zoutkamper geschiedenis voor het nageslacht te bewaren. Het schip kreeg haar originele nummer ZK 4 terug met als roepnaam ‘Albatros’ en is sindsdien in gebruik als museumschip.

Het uiterlijk refereert aan de periode van net na de oorlog tot diep in de jaren ’80, toen er volop met dergelijke schepen gevist werd op garnalen en sardien. In de periode daarna werden dergelijke schepen gemoderniseerd met betere dekuitrusting en comfortabelere bemanningsverblijven en grote stuurhuizen. Het uiterlijk van de “ZK4 – Albatros” is, als een van de weinige zo niet de enige, nog steeds zoals in de jaren ’40.

In de loop der jaren is er veel noodzakelijk onderhoud gepleegd aan de kotter. Zo is het stuurhuis en zijn de achter- en voormast vernieuwd. Ook is het achterdek vervangen en is het vooronder opnieuw betimmerd waardoor er nu 3 kooien zijn.

Bouw en technische gegevens

De Vooruitgang is in 1921 gebouwd bij scheepswerf Jan Oebeles van der Werf in buurtschap Buitenste Verlaat bij Drachten. Het had een 12pk Kromhout motor, welke later is vervangen door een 25pk Kromhout motor uit 1925. In 1956 in de motor vervangen door een 88pk MacLaren uit een Canadese leger landingsboot. Later is er een nieuwe 116 pk, 87 kw Deutz in gezet.

Het schip was bij de bouw 18 meter lang, 3,75 meter breed en 1,25 meter hoog. Het had in 1921 een volume van 33 BRT. De afmetingen zijn onveranderd maar het tonnage is wel veranderd, in 2010 is er voor stabiliteit ruim 10 ton beton gestort in het schip.

Contact

Voor meer informatie over de ZK 4 kunt u contact opnemen met schipper Tjark Visser, telefoonnummer: 06-22477750.