Geschiedenis ‘ZK 4 Albatros’

De ZK 4 Albatros is in 1921 gebouwd als beurtschip, maar werd na de Tweede Wereldoorlog overbodig door de toename van het vrachtvervoer over de weg. In 1950 komt de Albatros in handen van de Zoutkamper visser Georgius Brian. Met het officiële registratienummer ZK 4 wordt het schip geschikt gemaakt voor de visserij en blijft als zodanig in de vaart tot aan de afsluiting van de Lauwerszee in 1969.

In 2002 is het schip in bruikleen gegeven aan het Visserijmuseum met als doel een uniek stuk Zoutkamper geschiedenis voor het nageslacht te bewaren. Het is voor de garnalenvisserij uitgerust, zoals destijds alle garnalenschepen in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw dat waren. De ZK 4 staat ingeschreven in het register Varend Erfgoed als Varend Monument.

Voor meer informatie over de ZK 4 kunt u contact opnemen met schipper Tjark Visser via telefoonnummer 06 - 22 47 77 50 of per e-mail: zk4@visserijmuseum.com.

Geschiedenis ‘ZK 31 Neptunus’

De ZK 31 Neptunus is een in 2012 voltooide replica van een houten garnalensloep, zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt werd door Zoutkamper vissers op de toenmalige Lauwerszee. De sloepen werden voornamelijk gebruikt voor de vangst van garnalen.

In tegenstelling tot vroeger, toen deze sloepjes visten op zeilen en later op oude T-Ford automotoren, wordt de ZK 31 voortgestuwd door een elektrische motor. U kunt dus in alle rust genieten van de prachtige omgeving.

Voor meer informatie over de ZK 31 kunt u contact opnemen met schipper Peter Postma via zk31@visserijmuseum.com.

Beurtvaart Zoutkamp – Groningen v.v.

De ZK 4 vaart tijdens de zomermaanden door het unieke Reitdiepgebied met de Beurtvaart. Onderweg vertelt een gids van Het Groninger Landschap u het een en ander over de prachtige omgeving.

Er wordt geluncht in Garnwerd met een schitterend uitzicht op het Reitdiep. Een wandeling door het wierdedorp leidt u langs de vele monumenten.

Aan het begin/einde van de dag kunt u het Visserijmuseum in Zoutkamp bezoeken. Een taxi brengt u terug naar uw opstapplaats.

NB: op zaterdag vaart de ZK 4 van Zoutkamp naar Groningen, op zondag van Groningen naar Zoutkamp.

© Fred van Heuveln

© Fred van Heuveln

Rondvaart over het Lauwersmeer

Een aanrader is onze rondvaart over het Lauwersmeer. De natuur is zo bijzonder dat het gebied in 2003 is aangewezen als Nationaal Park.

De ZK 4 vertrekt vanuit Zoutkamp en onderweg vertelt de bemanning onder andere over het Nationaal Park Lauwersmeer, de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 en de geschiedenis van de garnalenvisserij.

Er wordt geluncht bij restaurant Het Raadsel van de Wadden met een schitterend uitzicht over het Lauwersmeer.

Op de terugreis kunt u genieten van de enorme vogelrijkdom en kleurrijke plantengroei. Misschien zijn er zelfs nog Konikpaarden en Schotse hooglanders te zien.

Lauwers-arrangement

Het programma start in Zoutkamp met een rondleiding door een oud-visserman. Vervolgens stapt u aan boord van de elektrisch aangedreven ZK 31 voor een vaartocht over de Lauwers, een riviertje op de grens van de provincies Friesland en Groningen.

Onderweg kunt u genieten van de mooie natuur en vanaf het water zijn de pittoreske dorpen Lauwerzijl, Munnekezijl en Pieterzijl te bezichtigen. Een bevlogen gids geeft informatie over het gebied.

Tijdens een tussenstop in Visvliet wordt een lunch aangeboden in het Heirhuys. U heeft de mogelijkheid om de Eise Eisinga Droomtocht te lopen langs verschillende planeten. Deze wandeltocht is opgezet om voormalig inwoner Eise Eisinga te eren.

In het jaar 1774 heeft hij het planetarium in Franeker ontwikkeld. In zijn tijd waren er zes planeten bekend en met die planeten en de zon als middelpunt wordt in Visvliet uitgebeeld hoe groot het heelal is.

Nico Boele en Geert Zijlstra varen met de schipper van de ZK 31 van Zoutkamp naar Visvliet en zien onderweg de schoonheid van het Groninger land. U kunt de podcast beluisteren via de volgende link: De Verbiending

Humsterland-arrangement

Dit unieke arrangement is uitermate geschikt voor wandel- en vaarliefhebbers.

De route van ruim 20 kilometer start bij het Visserijmuseum in Zoutkamp en eindigt bij Café Hammingh in Garnwerd. Onderweg kunt u genieten van het prachtige Reitdiepgebied en het Nationaal Landschap Middag-Humsterland.

De helft van de deelnemers wandelt het traject Zoutkamp – Electra – Oldehove – Ezinge – Aduarderzijl – Garnwerd en vaart met de ZK 4 weer terug naar Zoutkamp. De andere helft vaart van Zoutkamp naar Garnwerd en wandelt het traject dus in omgekeerde richting. Een lunchpakket is bij de prijs inbegrepen.

Zeehondentocht naar de Engelsmanplaat

Stap aan boord van de ZK 4, beleef de elementen van het dynamische Waddengebied en ervaar een gevoel van rust en ruimte. De tocht start in Zoutkamp en gaat via het Lauwersmeer naar de Engelsmanplaat (gelegen tussen Ameland en Schiermonnikoog).

De bemanning vertelt onder andere over het Nationaal Park Lauwersmeer, de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 en de geschiedenis van de garnalenvisserij. Onderweg naar de Engelsmanplaat gaat u zeehonden kijken.

Er is gelegenheid om van boord te gaan en op de plaat te lopen (mits de omstandigheden dit toelaten). Tijdens een tussenstop bij restaurant Sterkenburg op Lauwersoog kunt u genieten van patat met een gebakken visje.

Varen over de maren

Een unieke vaartocht over de Groninger maren van Zoutkamp naar Leens en vice versa in samenwerking met Landgoed Verhildersum.

De ZK 31 Neptunus is een in 2012 voltooide replica van een houten garnalensloep en wordt voortgestuwd door een elektrische motor. Passagiers kunnen dus in alle rust genieten van de prachtige omgeving.

Met Verhildersum To Go! kunt u op het landgoed veel te weten komen over het ontstaan van het landschap langs de Groninger Waddenkust, de eerste steenhuizen, het ontstaan van de Groninger borgen, het leven van de adel, de boer en de landarbeider op Landgoed Verhildersum, historische koeienrassen en over de beeldentuin waaraan kunstenaar Eddy Roos al 40 jaar werkt. De app zorgt voor een optimale beleving en is ook uitermate geschikt voor kinderen.

© Waterschap Noorderzijlvest

© Waterschap Noorderzijlvest

Excursie naar gemaal De Waterwolf

In november 1920 werd De Waterwolf in gebruik genomen. Dit icoon aan het Reitdiep vervult een sleutelfunctie in de afvoer van overtollig water richting de Waddenzee. Dankzij het gemaal houden inwoners van Groningen nog altijd droge voeten.

Het middagvullende programma bestaat uit een bezoek aan het Visserijmuseum, een vaartocht over het Reitdiep van Zoutkamp naar Electra en vice versa en een unieke rondleiding in gemaal De Waterwolf.

Gaat u mee op excursie? Stap aan boord van de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros en leer meer over de visserij en het belang van goed waterbeheer.

© Tresoar

Wadden in Beweging – Schiermonnikoog

Deze dagtocht met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros start in Zoutkamp en brengt u over het Lauwersmeer – de vroegere monding van een paar rivieren – en vervolgens via de Waddenzee naar Schiermonnikoog.

Historicus Albert Buursma geeft uitleg over het ontstaan van de Lauwerszee en de uiteindelijke afsluiting met de gevolgen daarvan en gaat in op de dynamiek van het wad: verschuivende geulen, platen en eilanden.

U gaat per fiets het eiland verkennen, waarbij onderweg wordt verteld over de geschiedenis van Schiermonnikoog. Zo brengt de historicus de verplaatsing van het eiland ter sprake en hij laat resten van het oude dorp zien. Ook krijgt u informatie over een compleet nieuw dorp dat planmatig werd opgezet.

Kortom, een unieke excursie waarbij u wordt meegenomen in de tijd van wadlopende monniken, piraterij, gestrande ‘goudschepen’ en een oude nederzetting die in zee verdween.

Hunsingo-arrangement

Het Hunsingo-arrangement is een combinatie van wandelen langs en varen over de Groninger maren en diepen in het Marnegebied.

De route van circa 20 kilometer start bij het Visserijmuseum in Zoutkamp en eindigt bij De Jongens uit de Buurt in Winsum. Onderweg kunt u genieten van de mooie natuur in de provincie Groningen.

De helft van de deelnemers wandelt het traject Zoutkamp – Houwerzijl – Leens – Warfhuizen – Mensingeweer – Winsum en vaart met de ZK 31 weer terug naar Zoutkamp. De andere helft vaart van Zoutkamp naar Winsum en wandelt het traject dus in omgekeerde richting. Een lunchpakket is bij de prijs inbegrepen.

Vaaragenda

Met beide schepen worden regelmatig bijzondere vaararrangementen georganiseerd op het Reitdiep, het Lauwersmeer en de Waddenzee. Geniet van een ontspannen dagje op het water en laat u verrassen door de veelzijdige natuur. De vaaragenda is te vinden onder de categorie Activiteiten. Onze enthousiaste bemanning verwelkomt u graag aan boord.

Huurmogelijkheid

Het is mogelijk om de ZK 4 en/of de ZK 31 te huren inclusief bemanning, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje of familiefeestje. Het programma wordt in overleg met u op maat samengesteld. Onze schepen zijn helaas niet aangepast voor mindervalide bezoekers. Neem bij twijfel gerust contact op met de schipper. Graag attenderen wij u ook op de Personenvervoercondities voor de ZK 4 en de ZK 31.