ONZE SCHEPEN

Geschiedenis ‘ZK 4 Albatros’

De ZK 4 Albatros is in 1921 gebouwd als beurtschip, maar werd na de Tweede Wereldoorlog overbodig door de toename van het vrachtvervoer over de weg. In 1948 komt de Albatros in handen van de Zoutkamper visser Georgius Brian. Met het officiële registratienummer ZK 4 wordt het schip geschikt gemaakt voor de visserij en blijft als zodanig in de vaart tot aan de afsluiting van de Lauwerszee in 1969.

In 2002 is het schip in bruikleen gegeven aan het Visserijmuseum met als doel een uniek stuk Zoutkamper geschiedenis voor het nageslacht te bewaren. Het is voor de garnalenvisserij uitgerust, zoals destijds alle garnalenschepen in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw dat waren. De ZK 4 staat ingeschreven in het register Varend Erfgoed als Varend Monument.

In 2021 is er dus sprake van een jubileum, want dan viert de ZK 4 haar honderdste verjaardag! In het museum wordt middels een mini-expositie aandacht besteed aan de geschiedenis van het 100-jarige schip.

Voor meer informatie over de ZK 4 kunt u contact opnemen met schipper Tjark Visser via telefoonnummer 06 - 22 47 77 50 of per e-mail: zk4@visserijmuseum.com.

Geschiedenis ‘ZK 31 Neptunus’

De ZK 31 Neptunus is een in 2012 voltooide replica van een houten garnalensloep, zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt werd door Zoutkamper vissers op de toenmalige Lauwerszee. De sloepen werden voornamelijk gebruikt voor de vangst van garnalen.

In tegenstelling tot vroeger, toen deze sloepjes visten op zeilen en later op oude T-Ford automotoren, wordt de ZK 31 voortgestuwd door een elektrische motor. U kunt dus in alle rust genieten van de prachtige omgeving.

Voor meer informatie over de ZK 31 kunt u contact opnemen met schipper Peter Postma via zk31@visserijmuseum.com.

Beurtvaart Zoutkamp – Groningen v.v.

De ZK 4 vaart tijdens de zomermaanden door het unieke Reitdiepgebied met de Beurtvaart. Onderweg vertelt een gids van Het Groninger Landschap u het een en ander over de prachtige omgeving.

Er wordt geluncht in Garnwerd met een schitterend uitzicht op het Reitdiep. Een wandeling door het wierdedorp leidt u langs de vele monumenten. Aan het begin/einde van de dag kunt u het Visserijmuseum in Zoutkamp en het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen bezoeken. Een taxi brengt u terug naar uw opstapplaats.

NB: op zaterdag vaart de ZK 4 van Zoutkamp naar Groningen, op zondag van Groningen naar Zoutkamp.

© Fred van Heuveln

© Fred van Heuveln

Rondvaart over het Lauwersmeer

Een aanrader is onze rondvaart over het Lauwersmeer. De natuur is zo bijzonder dat het gebied in 2003 is aangewezen als Nationaal Park.

De ZK 4 vertrekt vanuit Zoutkamp en onderweg vertelt de bemanning onder andere over het Nationaal Park Lauwersmeer, de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 en de geschiedenis van de garnalenvisserij.

Er wordt geluncht bij restaurant Het Raadsel van de Wadden met een schitterend uitzicht over het Lauwersmeer. Op de terugreis kunt u genieten van de enorme vogelrijkdom en kleurrijke plantengroei. Misschien zijn er zelfs nog Konikpaarden en Schotse hooglanders te zien.

Humsterland-arrangement

Dit unieke arrangement is uitermate geschikt voor wandel- en vaarliefhebbers.

De route van circa 20 kilometer start bij het Visserijmuseum in Zoutkamp en eindigt bij Café Hammingh in Garnwerd. Onderweg kunt u genieten van het prachtige Reitdiepgebied en het Nationaal Landschap Middag-Humsterland.

De helft van de deelnemers wandelt het traject Zoutkamp – Electra – Oldehove – Ezinge – Aduarderzijl – Garnwerd en vaart met de ZK 4 weer terug naar Zoutkamp. De andere helft vaart van Zoutkamp naar Garnwerd en wandelt het traject dus in omgekeerde richting. Een lunchpakket is bij de prijs inbegrepen.

Het arrangement is een ode aan het 100-jarig bestaan van de ZK 4 en de mooie natuur in de provincie Groningen.

Zeehondentocht naar de Engelsmanplaat

Voor liefhebbers van het Wad organiseert het Visserijmuseum een unieke zeehondentocht.

Stap aan boord van de ZK 4, beleef de elementen van het dynamische Waddengebied en ervaar een gevoel van rust en ruimte. De tocht start in Zoutkamp en gaat via het Lauwersmeer naar de Engelsmanplaat (gelegen tussen Ameland en Schiermonnikoog).

De bemanning vertelt onder andere over het Nationaal Park Lauwersmeer, de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 en de geschiedenis van de garnalenvisserij. Onderweg naar de Engelsmanplaat gaat u zeehonden kijken.

Er is gelegenheid om van boord te gaan en op de plaat te lopen (mits de omstandigheden dit toelaten). Tijdens een tussenstop bij restaurant Sterkenburg op Lauwersoog kunt u genieten van patat met een gebakken visje.

© Waterschap Noorderzijlvest

© Waterschap Noorderzijlvest

Excursie naar gemaal De Waterwolf

In november 1920 werd De Waterwolf in gebruik genomen. Dit icoon aan het Reitdiep vervult een sleutelfunctie in de afvoer van overtollig water richting de Waddenzee.

Dankzij het gemaal houden inwoners van Groningen nog altijd droge voeten. Het middagvullende programma bestaat uit een bezoek aan het Visserijmuseum, een vaartocht over het Reitdiep van Zoutkamp naar Electra en vice versa en een unieke rondleiding in gemaal De Waterwolf.

Gaat u mee op excursie? Stap aan boord van de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros en leer meer over de visserij en het belang van goed waterbeheer.

Bevrijdingsarrangement naar Schiermonnikoog

Zondag 15 april 1945: terwijl de Canadezen op het punt staan de stad Groningen te bevrijden, varen ’s morgens vroeg 4 boten de haven van Zoutkamp uit op weg naar Schiermonnikoog. Voor de betonningsloods, het huidige Visserijmuseum, hebben ze zich ingescheept: de SD’ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen en Nederlandse collaborateurs. Op de vlucht voor de vrijheid……… Met een list eindigt deze vlucht uiteindelijk in hun arrestatie.

Wilt u deze geschiedenis (her)beleven? Het Visserijmuseum Zoutkamp en Bunkermuseum Schlei bieden deze mogelijkheid. Met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros vaart u van Zoutkamp naar Schiermonnikoog en vice versa.

Op het eiland maakt u tijdens een fietstocht kennis met de belangrijke oorlogsmarkeringen. Het indrukwekkende verhaal wordt verteld door de gidsen van beide musea.

Huurmogelijkheid

Het is mogelijk om de ZK 4 en/of de ZK 31 te huren inclusief bemanning, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje of familiefeestje. Het programma wordt in overleg met u op maat samengesteld. Onze schepen zijn helaas niet aangepast voor mindervalide bezoekers. Neem bij twijfel gerust contact op met de schipper. Graag attenderen wij u ook op de Personenvervoercondities voor de ZK 4 en de ZK 31.