In de oude, monumentale Rijksbetonningsloods…

Aan de oude binnenhaven van de historische vissersplaats Zoutkamp vindt u sinds 1994 het Visserijmuseum Zoutkamp. Het museum is gevestigd in de voormalige, monumentale ‘betonningsloods’ van Rijkswaterstaat. De oude ijzeren hefkraan op de havenkade en de rails waarover de ‘tonnen’ op lorries voor onderhoud naar binnen konden worden gereden, zijn daarvan nog de stille getuigen.

In dit karakteristieke, historische gebouw krijgt u de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken én te ervaren. Hier hangt nog de geur van vis, teer, hout en diesel die u mee terugvoert naar de vorige eeuw. Daarnaast is er een jaarlijks wisselende expositie, die steeds een relatie heeft met Zoutkamp, de zee en de visserij.

Op de binnenplaats van het museum vindt u Siegerlida’s Hoeske, een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje met een inrichting van rond 1900. In het huisje is te zien hoe er vroeger werd geleefd en gewerkt. Onze enthousiaste vrijwilligers verwelkomen u graag in hartje Zoutkamp.

Siegerlida’s Hoeske

Siegerlida’s Hoeske

Sinds mensenheugenis stond dit bescheiden vissershuisje aan het Kerkpad in Zoutkamp. De laatste bewoonster was Siegerlida Bol. Na haar vertrek zou het huisje naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gaan. Gelukkig wisten enkele bestuursleden van het Visserijmuseum daar een stokje voor te steken.

Op 13 januari 2007 hebben vrijwilligers van het museum en de plaatselijke brandweer het huisje afgebroken. De Stichting Historische Visserij Zoutkamp zorgde middels een werkleerproject voor de wederopbouw achter het museum. Enne Tammens en Brant Visser, 2 gepensioneerde timmerlieden uit het dorp, fungeerden als bouwmeesters.

In april 2009 was het project afgerond en werd het Zoutkamper huisje (met de authentieke inboedel) overgedragen aan het Visserijmuseum. Sindsdien is het een van de topstukken uit onze collectie.

Rondleiding op aanvraag

Aan groepen biedt het museum de mogelijkheid voor een rondleiding. Een oud-visserman vertelt vol passie over de visserij en brengt de geschiedenis tot leven. Hiervoor geldt een toeslag van € 2,00 op de entreeprijs. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. Reserveren is gewenst en kan via telefoonnummer 0595 – 40 19 57. NB: op zondag worden er geen rondleidingen gegeven.

Audiovisuele tour

Het Visserijmuseum beschikt sinds 2017 over een audiovisuele tour. Met een smartphone of tablet kunt u QR codes scannen op objecten in het museum. Video’s, 360 graden foto’s en historische geluidsopnames bieden u een uniek kijkje achter de schermen.