Wat kan ik doen

Rondleiding in het Visserijmuseum

Haal het beste uit uw bezoek aan het Visserijmuseum met een rondleiding onder leiding van een oud visserman. Bij een rondleiding betaalt u alleen de entree voor het museum, de gids is gratis. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. Reserveren is gewenst.

(Vaar)arrangementen

De arrangementen die het Visserijmuseum aanbiedt, worden altijd in overleg met u op maat gemaakt. Om u een idee te geven van wat de mogelijkheden zijn, geven wij op deze pagina een opsomming. De lijst is echter niet volledig. Neemt u voor meer informatie contact op met onze coördinator. Deze stelt op basis van uw wensen en budget graag een maatwerk-arrangement voor u samen.

ZK 4 Albatros: Het museumschip ZK 4 Albatros heeft een vaste ligplaats in de binnenhaven van Zoutkamp, pal voor het museum. U kunt het schip niet alleen bezichtigen, maar ook boeken voor een vaartocht. Beleef het Reitdiep, het Lauwersmeer of het Wad vanaf het water met de ZK 4! Informeer naar de vele mogelijkheden.

ZK 31 Neptunus: Met de museumsloep ZK 31 Neptunus kunt u dankzij de stille elektromotor in alle rust van de omgeving genieten. Vaar met de ZK 31 naar Leens (Borg Verhildersum), Electra (gemaal De Waterwolf) of Roodehaan (picknick).

Palingrokerij Postma: Vier generaties palingvissers in Zoutkamp, een traditie die je proeft! Gaele Postma geeft uitleg over het vangen en roken van paling en u kunt zelf uitproberen hoe heerlijk de producten van dit familiebedrijf zijn.

Dorpswandeling: De dorpsgidsen nemen u graag mee op een wandeling langs de monumenten, steegjes en overblijfselen van de oude vestingstructuur van Zoutkamp, waarbij eventueel ook een bezoek gebracht kan worden aan de gerestaureerde Oude Kerk.

Beurtvaarten: Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het Visserijmuseum Zoutkamp en Stichting Het Groninger Landschap organiseren ieder jaar gezamenlijk de zogenaamde ‘beurtvaarten’. Tijdens deze dagtochten vaart u met het museumschip ZK 4 Albatros over het Reitdiep en geeft een deskundige gids van het Groninger Landschap uitleg over het unieke Reitdiepgebied en geniet u van een smakelijke lunch in het sfeervolle Café Hammingh te Garnwerd. Daarnaast brengt u een bezoek aan zowel het Noordelijk Scheepvaartmuseum als het Visserijmuseum Zoutkamp. Voor meer informatie en boekingen kunt u contact opnemen met het Noordelijk Scheepvaartmuseum (050-3122202).

Lammerburen: Met de ZK 4 of ZK 31 vaart u naar Electra. Onder leiding van een gids wandelt u langs het Reitdiep richting Natuurboerderij Lammerburen. In de boerderij krijgt u koffie of thee en krijgt u uitleg over het landschap en de flora en fauna, in het bijzonder over het nationaal landschap Middag-Humsterland en uilen. Vervolgens wandelt u via de Humsterland bloemendijk naar het schip of de sloep en vaart u terug naar Zoutkamp.

Demonstraties vis bakken en garnalen pellen

Het Visserijmuseum heeft een enthousiaste groep visbakkers en garnalenpelsters die u kunt inhuren voor demonstraties, bijvoorbeeld om uw evenement luister bij te zetten. De visbakkers fileren en bakken de vis voor u op traditionele wijze. De garnalenpelsters, in traditionele kledij gestoken, tonen hun behendigheid en ontdoen de garnalen vliegensvlug van hun schaal. Vanzelfsprekend kunnen uw gasten al dit heerlijks uit de zee proeven. Voor informatie en reserveringen kunt u contact opnemen met Sjaak Muller (06-47053591).

Trouwen in het Visserijmuseum

Trouwen in een van de oudste historische gebouwen van Zoutkamp. Dat is mogelijk in het Visserijmuseum Zoutkamp. In deze prachtig gerestaureerde Betonningsloods uit de 19e eeuw, ademt de sfeer van de visserij uit begin van de vorige eeuw. Midden in het museum trouw je temidden van een prachtige originele vissersboot en andere scheepsbenodigdheden. Voor huwelijksvoltrekkingen biedt deze prachtige ruimte plaats aan maximaal 50 gasten.

Wilt u aansluitend een receptie in ons museum? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Parkeren is mogelijk aan de Reitdiepskade en in de straten achter het museum. Op trouwdagen mag u met trouw- en volgauto’s tot voor de ingang rijden. Het is ook mogelijk om met uw gasten vanaf het water aan te komen. Vanaf het Lauwersmeer via de grote sluis of vanaf Groningen via Electra vaart het schip recht de haven in, waarna het aanmeert aan de kade van het museum.

Trouwen in het Visserijmuseum kan op alle dagen behalve zondag. Voor inlichtingen over en reserveringen voor deze bijzondere trouwlocatie kunt u terecht bij Lies Visser (0595-401834). Uiteraard is het mogelijk ruim voor de trouwdatum de zaal te bezichtigen.