Project omschrijving

Museumschip

ZK 4 Albatros

Gebouwd in 1921 bij Van der Werff in Drachten als beurtschip

Artist Profile

Helen Early
Backler

Born 1986, Perth, Western Australia

In 2002 kwam de huidige ZK 4 Albatros naar Zoutkamp. Na een lange, zware geschiedenis komt het schip in dankbare en liefdevolle handen. Het schip is weer thuis, in Zoutkamp om te laten zien hoe het eens was.

Het museumschip ZK 4 Albatros is in 1921 gebouwd als beurtschip. Het werd gedoopt als “de Vooruitgang”, een naam die het tot 1946 droeg.
Net als veel beurtschepen werd ook De Vooruitgang overbodig door de opmars van het vrachtvervoer over de weg. Het schip werd verkocht en zo kwam het in 1948 in handen van de Zoutkamper visser Georgius Brian, die het ombouwde tot vissersschip. Met registratienummer ZK 4 op de boeg viste hij ermee tot de afsluiting van de Lauwerzee in 1969.

In 2002 is het schip in bruikleen gegeven aan het Visserijmuseum Zoutkamp met als doel een uniek stuk Zoutkamper geschiedenis voor het nageslacht te bewaren. Het schip kreeg haar originele nummer ZK 4 terug met als roepnaam ‘Albatros’ en is sindsdien in gebruik als museumschip.

Het uiterlijk refereert aan de periode van net na de oorlog tot diep in de jaren ’80, toen er volop met dergelijke schepen gevist werd op garnalen en sardien. In de periode daarna werden dergelijke schepen gemoderniseerd met betere dekuitrusting en comfortabelere bemanningsverblijven en grote stuurhuizen. Het uiterlijk van de “ZK4 – Albatros” is, als een van de weinige zo niet de enige, nog steeds zoals in de jaren ’40.

In de loop der jaren is er veel noodzakelijk onderhoud gepleegd aan de kotter. Zo is het stuurhuis en zijn de achter- en voormast vernieuwd. Ook is het achterdek vervangen en is het vooronder opnieuw betimmerd.

De ZK 4 vaart jaarlijks meerdere Beurtvaarten Zoutkamp – Groningen v.v. Er worden snerttochten en zeehondentochten georganiseerd, waarbij tot Engelsmanplaat de Waddenzee op wordt gevaren. Ook zijn er met enige regelmaat tochtjes met of zonder bezoekjes aan diverse bezienswaardigheden in de buurt. Verder worden er diverse evenementen bezocht in binnen en buitenland. De visserijdagen in Harlingen, dag van de garnaal op Lauwersoog, uiteraard de Pinksterfeesten in Zoutkamp, de havenfestivals in Delfzijk, activiteiten in de stad Groningen, de Eemshaven, het Schifferstreffen in Leer (Dld) en in 2012 een vijf daags bezoek aan Greetsiel.

Voor meer informatie over de ZK 4 kunt u contact opnemen met schipper Tjark Visser, telefoonnummer: 06-22477750.

1992

Silecen & Noise

Museum of Academy of Fine Arts, Omsk, Russia.

1998

Animality

Gallery 24, Dortmund, Germany.

2003

Solo exhibition

“Bistro Gallery”, Kerson, Ukraine.

2008

External & Simple

Museo de la Ciudad, Guadalajara, México.

2016

Animality

Gallery 24, Dortmund, Germany.

Dicker’s Studio

Artwork

Get updates from this and more artists

    We will process the personal data you have supplied in accordance with our privacy policy.