75 Jaar bevrijding

In het Visserijmuseum was van april 2020 tot en met oktober 2021 de verlengde expositie ‘SD op de vlucht voor de bevrijder – Vissersdorp in oorlogstijd’ te bezichtigen.

April 1945: inmiddels wordt Nederland al 5 jaar bezet door de Duitsers. Ook in Zoutkamp is dit zichtbaar vanwege de aanwezigheid van Duitse soldaten in het dorp. De invloed op het dagelijks leven is groot en de voornaamste bron van inkomsten, de visserij, staat onder zware druk.

Terwijl de Canadezen op het punt staan de stad Groningen te bevrijden, varen ’s morgens vroeg 4 boten de haven van Zoutkamp uit op weg naar Schiermonnikoog. Voor de betonningsloods, het huidige Visserijmuseum, hebben ze zich ingescheept: de SD’ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen en Nederlandse collaborateurs. Men hoopt de oversteek naar het ‘veilige’ Duitse Borkum te kunnen maken. Met een list eindigt deze vlucht uiteindelijk in hun arrestatie.

Zoutkamp, een vissersdorp in de branding van bezetting en bevrijding. Deze elementen komen samen in de expositie en activiteiten van het Visserijmuseum. De expositie is ingericht in samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en laat de sporen en herinneringen zien van deze roerige tijd. Foto’s, ooggetuigenverslagen en gebruiksvoorwerpen brengen u terug naar de jaren ’40-’45 en geven inhoud aan het begrip 75 jaar bevrijding en vrijheid.

Daarnaast organiseert het Visserijmuseum diverse activiteiten, waaronder een indrukwekkende dagtrip naar Schiermonnikoog met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros. Hierbij wordt samengewerkt met Bunkermuseum Schlei. Op het eiland maakt u tijdens een fietstocht kennis met de belangrijke oorlogsmarkeringen. Meer informatie is te vinden onder de categorie Schepen.