Laden Evenementen

Beschrijving

De vrijgevochten klompenmaker IJje Wijkstra schiet op 18 januari 1929 vier veldwachters dood bij zijn huis in Doezum in het Groningse Westerkwartier. IJje snijdt ze de keel door en steekt daarna zijn huisje in brand. Dat deed hij omdat de veldwachters zijn huisgenote en geliefde Aaltje kwamen ophalen voor een gesprek bij de rechtbank in Groningen. Aaltje was namelijk bij IJje ingetrokken en had haar zes kinderen onverzorgd achtergelaten.

De moordzaak, nu 94 jaar geleden, had een enorme impact op de regio en was lange tijd voorpaginanieuws. De uitvaartplechtigheid van de veldwachters in Groningen trok extreem veel publiek. Hoe kon het zo uit de hand lopen in het doorgaans rustige Westerkwartier?

De vertellers van ‘Kom op Verhoal’ brengen in Zoutkamp de allerlaatste voorstelling over IJje Wijkstra op de planken. De opzienbarende moord wordt vanuit verschillende kanten bekeken: wie was IJje, wat was de aanleiding van deze tragedie, hoe waren de leefomstandigheden in de omgeving? In de Oude Kerk aan de Marnestraat 1a kunt u getuige zijn van dit indrukwekkende verhaal dat wordt verteld in de streektaal van het Westerkwartier.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Het Hogeland.

Praktische info

Datum: zaterdag 11 maart

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Locatie: Oude Kerk, Marnestraat 1a, 9974 RB Zoutkamp

Prijs: € 10,50 per persoon (inclusief één kop koffie/thee met koek)

Kaarten kunt u hier reserveren.

Na betaling ontvangt u de tickets als PDF-bestand in uw mailbox. Houd eventueel ook de spam in de gaten.

Neem de tickets s.v.p. mee voor toegang tot de voorstelling.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Anouk Bakker via telefoonnummer 06 – 39 34 98 74.