ZK 4 en ZK 31

ZK 4 Albatros

Het museumschip ZK 4 Albatros is in 1921 gebouwd als beurtschip, maar werd na de Tweede Wereldoorlog overbodig door de toename van het vrachtvervoer over de weg. In 1948 kwam het schip in handen van de Zoutkamper visser Georgius Brian, die het ombouwde tot vissersschip. Met registratienummer ZK 4 op de boeg viste hij ermee tot de afsluiting van de Lauwerzee in 1969. In 2002 is het schip in bruikleen gegeven aan het Visserijmuseum Zoutkamp met als doel een uniek stuk Zoutkamper geschiedenis voor het nageslacht te bewaren.
Voor meer informatie over de ZK 4 kunt u contact opnemen met schipper Tjark Visser, telefoonnummer: 06-22477750.

ZK 31 Neptunus

De ZK 31 Neptunus is een replica van een houten garnalensloep zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt werd door Zoutkamper vissers op de toenmalige Lauwerszee. De sloep wordt voortgestuwd door een elektrische motor. U kunt dus in alle rust genieten van het prachtige landschap om u heen.
Voor meer informatie over de ZK 31 kunt u contact opnemen met schipper Peter Postma.

Vaartochten & arrangementen

U kunt de ZK 4 Albatros en de ZK 31 Neptunus inclusief bemanning huren, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje of familiefeestje. Zowel de ZK 4 als de ZK 31 mogen maximaal 12 betalende passagiers vervoeren. Voor grotere groepen heeft het museum de mogelijkheid om – naast de ZK 4 en/of de ZK 31 – andere historische schepen in te zetten. U kunt in samenwerking met de vrijwilligers van het museum uw eigen programma samenstellen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan een rondleiding in het museum, palingrokerij Postma, de Sloepenloods of het gemaal De Waterwolf op Electra. U kunt ook een dorpswandeling maken onder leiding van een gids, een bezoek brengen aan borg Verhildersum in Leens of genieten van een picknick op Roodehaan. Of wat dacht u van een vaartocht waarbij u garnalen leert pellen? In overleg is er veel mogelijk.
Voor meer informatie of boekingen kunt u contact opnemen met onze coördinator arrangementen.

Let op: het museum is weliswaar aangepast voor mindervalide bezoekers, maar de ZK 4 en ZK 31 zijn dat niet. Houdt u hier rekening mee wanneer u het schip huurt of een arrangement boekt. Neem bij twijfel contact op met de schipper.
Neemt u ook de tijd voor het lezen van de personenvervoerscondities van de ZK 4 en ZK 31.