De collectie

Als u het museum binnenkomt, komt u eerst in de vaste expositieruimte. Hier staat ook de Tön 2. Een echt vissersschip met alles er op en eraan. Hier kunt u zien hoe er in de jaren 60 en 70 werd gevist. In de vaste opstelling staan scheepsmodellen, visgerei, gereedschappen, motoren, zendapparatuur en een nagebouwde stuurhut.

Achter het museum staat Siegerlida’s Hoeske, een visserhuisje ingericht naar begin 1900. Het huisje is afgebroken aan de Spuistraat en achter het museum weer opgebouwd door medewerkers van het werkleerproject.

Voor het museum liggen de ZK4 Albatros en de ZK31 Neptunus. Het museumschepen mogen betreden worden door bezoekers van het museum.

De expositie  van 2011 “van Lauwerzee tot Dollard” was een overzichtstentoonstelling van de visserij aan de Noord-Groninger kust. Alleen Lauwersoog en Zoutkamp hebben nog actieve visserij. In plaatsen als Termunterzijl, Delfzijl en Noordpolderzijl is de garnalenvisserij bijna helemaal verdwenen. Het boekje behorende bij deze expositie is nog te koop bij het Visserijmuseum Zoutkamp. De expositie en het boekje zijn tot stand gekomen door het Europees Visserij Fonds.

Europees Visserijfonds: Investering in duurzame visserij

Voor kinderen zijn er een aantal leuke spelletjes. Er is een struunroute voor de grote kinderen, en ook kunnen ze een knopendiploma halen. De kleintjes kunnen vissen vangen of kleuren in de kinderhoek.

Een gedeelte van de collectie is te zien op www.maritiemdigitaal.nl