SD op de vlucht voor de bevrijder – Vissersdorp in oorlogstijd

Expositie over de vlucht van de SD via Zoutkamp naar Schiermonnikoog en het dagelijks leven in het Groningse vissersdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

April 1945: inmiddels wordt Nederland al 5 jaar bezet door de Duitsers. Ook in Zoutkamp is dit zichtbaar vanwege de aanwezigheid van Duitse soldaten in het dorp. De invloed op het dagelijks leven is groot en de voornaamste bron van inkomsten, de visserij, staat onder zware druk.

Terwijl de Canadezen op het punt staan de stad Groningen te bevrijden, varen ’s morgens vroeg 4 boten de haven van Zoutkamp uit op weg naar Schiermonnikoog. Voor de betonningsloods, het huidige Visserijmuseum, hebben ze zich ingescheept: de SD’ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen en Nederlandse collaborateurs. Men hoopt de oversteek naar het ‘veilige’ Duitse Borkum te kunnen maken. Met een list eindigt deze vlucht uiteindelijk in hun arrestatie.

Zoutkamp, een vissersdorp in de branding van bezetting en bevrijding. Deze elementen komen samen in de expositie en activiteiten van het Visserijmuseum. De expositie is ingericht in samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en laat de herinneringen en sporen zien van deze roerige tijd. Foto’s, ooggetuigenverslagen en gebruiksvoorwerpen brengen de bezoeker terug naar de jaren ’40-’45 en geven inhoud aan het begrip 75 jaar bevrijding en vrijheid.

Daarnaast organiseert het Visserijmuseum diverse activiteiten, waaronder een uniek vaararrangement naar Schiermonnikoog met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros. Hierbij wordt samengewerkt met Bunkermuseum Schlei. Bovendien kan men in Zoutkamp een begeleide rondwandeling maken langs herinneringspunten uit de Tweede Wereldoorlog. Nadere informatie is te vinden elders op deze website.