Thema tentoonstelling 2020 “SD op de vlucht voor de bevrijder – vissersdorp in oorlogstijd”.

Deze duo- tentoonstelling haakt in op het landelijke thema  “75 jaar bevrijding van Nederland”.  Hiervoor is samenwerking aangegaan met het Oorlogs-en Verzetscentrum Groningen en het Bunkermuseum Schiermonnikoog.
Het onderdeel “SD op de vlucht voor de bevrijder” laat documenten/foto/filmbeelden en verhalen zien over de vlucht van de SD kopstukken vanuit het Scholtenshuis Groningen via Zoutkamp naar Schiermonnikoog. Op 14 april 1945 ondernamen ze een poging om Groningen en dus Nederland te ontvluchten. Ze hadden het plan opgevat om via Zoutkamp naar het eiland Schiermonnikoog te varen om vandaaruit Borkum te kunnen bereiken. Het was de laatste kans want op 15 april reden de Canadese bevrijders over de brug Zoutkamp binnen.
Een ander element binnen deze tentoonstelling is “Vissersdorp in oorlogstijd” en geeft u een inkijk in de besognes van de visserman tijdens de Tweede Wereldoorlog. U zult bijzondere verhalen horen en zien over het leven van alle dag in deze oorlogsjaren met getuigenissen van onze eigen inwoners. Op 15 april reed de Canadese bevrijder over de brug Zoutkamp binnen.
Entree: 4.50 p.p.

IN HET KADER VAN DE BEVRIJDINGSTENTOONSTELLING ORGANISEERT HET VISSERIJMUSEUM DE  VOLGENDE ACTIVITEITEN:
1. BEVRIJDINGS LEZING  – MAANDAG 6 APRIL 2020
    Interessante lezing over de geallieerde opmars in Europa, Nederland en Groningen/Zoutkamp.
    Deze lezing wordt gegeven door Joel Stoppels – battlefield gids en deskundige geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    Aanvang: 20.00 uur.
    Locatie: d’Oude kerk ad Marnestraat – Zoutkamp
    Entree: 5 euro inclusief 1 kop koffie/thee.  VOL=VOL
2. BEVRIJDINGSWANDELING door “bezet Zoutkamp-vissersdorp in oorlogstijd”
    Onder begeleiding van een deskundige gids maakt u een rondwandeling langs interessante verhaalplaatsen in Zoutkamp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend kunt u een kijkje nemen bij de tentoonstelling in het
    Visserijmuseum.
    Data: 19 april – 10 mei – 28 juni –16 augustus – 20 september.
    Aanvang: 14.00 uur –
    Kosten: 7.50 euro – entree museum en wandeling.
    Locatie : Visserijmuseum Zoutkamp – Reitdiepskade 11 – Zoutkamp.