Bevrijdingsarrangement met de ZK 4

(Her)beleef de vlucht van de SD naar Schiermonnikoog

In 2020 geven het Visserijmuseum Zoutkamp, Bunkermuseum Schlei en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen vorm aan het thema 75 jaar bevrijding d.m.v. een drieluik-expositie. Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een uniek vaararrangement.

Zondag 15 april 1945. Terwijl de Canadezen op het punt staan de stad Groningen te bevrijden, varen ’s morgens vroeg 4 boten de haven van Zoutkamp uit op weg naar Schiermonnikoog. Voor de betonningsloods, het huidige Visserijmuseum, hebben ze zich ingescheept: de SD’ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen en Nederlandse collaborateurs. Op de vlucht voor de vrijheid…….. Met een list eindigt deze vlucht uiteindelijk in hun arrestatie.

Wilt u deze geschiedenis (her)beleven? Het Visserijmuseum Zoutkamp en Bunkermuseum Schlei bieden deze mogelijkheid. Met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros vaart u van Zoutkamp naar Schiermonnikoog en vice versa. Op Schiermonnikoog maakt u tijdens een fietstocht kennis met de belangrijke oorlogsmarkeringen. Het verhaal wordt aan boord en op het eiland verteld door de gidsen van beide musea.

De kosten voor dit bevrijdingsarrangement bedragen € 57,50 per persoon en hierbij zijn inbegrepen:
– een beknopte reisgids
– het verhaal van de vlucht, het verblijf op Schiermonnikoog en de arrestatie in Zoutkamp
– koffie en thee (u dient zelf een lunchpakket en drinken mee te nemen)
– de huur van een fiets
– een kennismaking met de belangrijke oorlogsmarkeringen
– toegang tot Bunkermuseum Schlei
– een rondleiding op Schiermonnikoog.

De data zijn: zaterdag 11 juli (uitverkocht), zaterdag 15 augustus (uitverkocht), zaterdag 29 augustus (extra ingepland wegens grote belangstelling) en zaterdag 05 september. Het vertrek is om 08.30 uur vanaf het Visserijmuseum, Reitdiepskade 11, 9974 PJ Zoutkamp. Naar verwachting meert de ZK 4 rond 17.00 uur weer aan in de thuishaven. NB: het aantal plaatsen is beperkt.

ZK 4 Albatros

Voor nadere informatie en reserveringen kunt u contact opnemen met Egbert Stoutmeijer via telefoonnummer 06-54947086 of per e-mail: e.g.stoutmeijer@ziggo.nl