Bevrijdingsarrangement met de ZK 4

(Her)beleef de vlucht van de SD naar Schiermonnikoog

In 2020 geven het Visserijmuseum Zoutkamp, Bunkermuseum Schlei en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen vorm aan het thema 75 jaar bevrijding d.m.v. een drieluik-expositie. Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een uniek vaararrangement.

Zondag 15 april 1945. Terwijl de Canadezen op het punt staan de stad Groningen te bevrijden, varen ’s morgens vroeg 4 boten de haven van Zoutkamp uit op weg naar Schiermonnikoog. Voor de betonningsloods, het huidige Visserijmuseum, hebben ze zich ingescheept: de SD’ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen en Nederlandse collaborateurs. Op de vlucht voor de vrijheid…….. Met een list eindigt deze vlucht uiteindelijk in hun arrestatie.

Wilt u deze geschiedenis (her)beleven? Het Visserijmuseum Zoutkamp en Bunkermuseum Schlei bieden deze mogelijkheid. Met de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros vaart u van Zoutkamp naar Schiermonnikoog en vice versa. Op Schiermonnikoog maakt u tijdens een fietstocht kennis met de belangrijke oorlogsmarkeringen. Het verhaal wordt aan boord en op het eiland verteld door de gidsen van beide musea.

De kosten voor dit bevrijdingsarrangement bedragen € 55,00 per persoon en hierbij zijn inbegrepen:
– een beknopte reisgids
– het verhaal van de vlucht, het verblijf op Schiermonnikoog en de arrestatie in Zoutkamp
– koffie/thee plus koek (u dient zelf een lunchpakket en drinken mee te nemen)
– de huur van een fiets
– een kennismaking met de belangrijke oorlogsmarkeringen
– toegang tot Bunkermuseum Schlei
– een rondleiding op Schiermonnikoog.

De data zijn: zondag 26 april, zondag 24 mei, zaterdag 13 juni en zondag 6 september. Het vertrek is om 08.30 uur vanaf het Visserijmuseum, Reitdiepskade 11, 9974 PJ Zoutkamp. Naar verwachting meert de ZK 4 rond 17.00 uur weer aan in de thuishaven. NB: het aantal plaatsen is beperkt.

ZK 4 Albatros

Voor nadere informatie en reserveringen kunt u contact opnemen met Egbert Stoutmeijer via telefoonnummer 06-54947086 of per e-mail: e.g.stoutmeijer@ziggo.nl