50 jaar afsluiting Lauwerszee – Het verdriet van Zoutkamp

In het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade in Zoutkamp is van 6 april tot en met 31 oktober de expositie ‘50 jaar afsluiting Lauwerszee – Het verdriet van Zoutkamp’ te bezichtigen.

Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten onder het toeziend oog van koningin Juliana. Feestelijk wapperden de vlaggen op de nieuwe dijk. Er was weer een stap gezet in de realisatie van de Deltawet.

De blijdschap werd echter niet gedeeld door de Zoutkamper vissers; de vlaggen hingen halfstok. De Lauwerszee was eeuwenlang hun visgebied. Vooral de laatste decennia was de garnalenvisserij, naast de zeevisserij, het hoofdmiddel van bestaan. Het dorp telde ongeveer 30 garnalenvissers. Zij raakten hun visgebied kwijt en dit zorgde voor veel verdriet.

In 2019 is het 50 jaar geleden dat Zoutkamp van de zee werd afgesloten. Met een speciale expositie staat het Visserijmuseum stil bij deze ingrijpende gebeurtenis en de invloed hiervan op het leven in het Groningse vissersdorp.