200 jaar reddingwezen

Redders trotseren vrijwillig de gevaren als anderen zich haasten om een veilige haven te vinden

In het Visserijmuseum is van 6 april tot en met 31 oktober 2024 de jubileumexpositie ‘200 jaar reddingwezen – Redders op zee’ te bezichtigen. Hierbij staat de reddingsgeschiedenis in het oostelijk waddengebied centraal.

De vaste expositie belicht met name de beroepsvisserij vanuit Zoutkamp. Het reddingwerk is heel belangrijk voor de vissers. Ze brengen immers veel tijd door op zee met alle gevaren die daarmee gepaard gaan. Een goede reddingorganisatie is daarom van levensbelang.

Het museum laat met verhalen en middelen zien hoe de tijd vooruitgang bood; hoe met verbeterde techniek de risico’s minder groot werden. Toch is het nog steeds een hachelijke onderneming voor de vrijwilligers om in zwaar weer mensen te redden.

Speciale aandacht gaat uit naar de regionale redder Mees Toxopeus (1886-1974). Met zijn vindingrijkheid had hij internationale invloed op de veiligheid van redders. Mees Toxopeus is namelijk de pionier van de zelfrichtende motorreddingboot, waarvan de eerste – de Insulinde – werd gebouwd op de Groninger werf van Jan Niestern.

De expositie omvat drie thema’s: de mensen en organisaties, de reddingmiddelen en uitrusting én de reddingsacties. Door middel van verhalen, beeldmateriaal en objecten ervaren bezoekers de bewonderenswaardige moed van de vrijwilligers.

 

Landelijke samenwerking

In 2024 bestaat de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 200 jaar. Met de expositie ‘Redders op zee’ brengen dertien maritieme musea een eerbetoon aan de organisatie die jaarlijks meer dan 2.500 keer kosteloos in actie komt bij noodmeldingen op zee en het ruime binnenwater.

Ieder museum zal onderwerpen en objecten uitlichten uit de eigen collectie en regionale verhalen vertellen, gekoppeld aan de reddingstations in de omgeving. Een volledig overzicht is te vinden op www.reddersopzee.nl. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij.