WinterWelVaart in Zoutkamp

De binnenhaven, de Reitdiepskade en het Visserijmuseum vormen samen het sfeervolle decor voor de tweede editie van WinterWelVaart Zoutkamp. Dit evenement vindt plaats op zaterdag 9 december van 13.00 tot 21.00 uur en zondag 10 december van 13.00 tot 18.00 uur.

Binnenhaven

Er meren diverse schepen aan in de binnenhaven. Bijzonder is de komst van het voormalige betonningsvaartuig Lauwers. Zij ligt tijdens WinterWelVaart op haar ‘vertrouwde’ plekje voor het museum. Verder kan het publiek de reddingboot Gebroeders Luden bezichtigen en een kijkje nemen op het theaterschip De Verwondering. Een aantal Zoutkamper garnalenkotters maakt het plaatje compleet. Aan boord kunnen bezoekers genieten van een uitgebreid muziek-, theater- en kunstprogramma. Zo zijn er optredens van onder andere Onstuimig Schuim, Popkoor Hadewijn, De Poedies en Armstrong’s Patent. De Verhalen van Groningen zal korte lezingen verzorgen over de Kerstvloed van precies driehonderd jaar geleden.

Reitdiepskade

Visserijmuseum

Het Visserijmuseum is gevestigd in de voormalige, monumentale betonningsloods (1880) van Rijkswaterstaat. De oude ijzeren hefkraan op de havenkade en de rails waarover de ‘tonnen’ op lorries voor onderhoud naar binnen konden worden gereden, zijn daarvan nog de stille getuigen.

In het museum laat een modelbouwer van vissersschepen de fijne kneepjes van het vak zien en de garnalenpelsters tonen hun behendigheid en ontdoen de garnalen vliegensvlug van hun schaal. Verder kunnen bezoekers de schilderijen van Zoutkamper amateurschilders bewonderen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een accordeonist en Smartlappenkoor Zoutkamp.

Kerstmarkt

Bezoek op zondag 10 december ook de sfeervolle kerstmarkt in en rondom de Oude Kerk aan de Marnestraat. De Oude Kerk bevindt zich op slechts 5 minuten loopafstand van de binnenhaven. Het publiek kan zich ook per huifkar naar de kerstmarkt laten vervoeren. De kerstmarkt vindt plaats van 13.00 tot 18.00 uur. Er is een gevarieerd aanbod van onder andere zelfgemaakte kerststukjes, kaartjes, home deco en kerstbomen. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van een versgebakken visje, een heerlijke tosti of een glas glühwein.

Beide evenementen zijn gratis toegankelijk en worden op sfeervolle wijze met elkaar verbonden.

Op de Facebookpagina van het Visserijmuseum is het evenement ‘WinterWelVaart Zoutkamp 2017’ aangemaakt. Belangstellenden kunnen hier op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het programma.