Expositie ‘Het Reitdiep’ in Visserijmuseum Zoutkamp

In het Visserijmuseum aan de Reitdiepskade in Zoutkamp is tot en met 31 oktober 2017 de expositie ‘Het Reitdiep’ te bezichtigen.

De expositie geeft een beeld van de ontwikkeling van het Reitdiep tussen Groningen en Zoutkamp door de eeuwen heen. Aan de hand van een grote maquette wordt de geschiedenis van het Reitdiep getoond. Het geheel wordt versterkt door middel van foto’s, voorwerpen, films en verhalen. De ontstaansgeschiedenis van Zoutkamp is sterk verbonden met de ligging aan het Reitdiep, zowel strategisch als voor de visserij.

Tot de aanleg van het Eemskanaal in 1876 was het Reitdiep de enige open verbinding van de stad Groningen met de zee. Het Reitdiep was een getijdenrivier. Bij vloed kwam het water tot aan de Noorderhaven. Het westen van Groningen was voor de afwatering van de binnenlanden op de zee zeer sterk gericht op het Reitdiep. De aanleg van de Reitdiepsluis en de dijk van Zoutkamp naar Nittershoek leiden uiteindelijk tot de afsluiting van het Reitdiep in 1877.

Het Reitdiepgebied is een van de oudste cultuurlandschappen in Europa. Ook leden van de Groninger Kunstkring ‘De Ploeg’ voelden zich aangetrokken tot deze kleurrijke omgeving. In het Zoutkamper museum zijn zowel reproducties als originele schilderijen te zien.

Tijdens de voorbereiding van de expositie heeft het Visserijmuseum samengewerkt met historicus Albert Buursma, De Verhalen van Groningen en het Groninger Museum.